Digitaalinen identiteetti

Omalla nimellä googlaaminen on mielenkiintoista puuhaa. Olen vuosien aikana etsinyt Googlesta minua itseäni löytyviä tietoja ja kuvia. Nyt tuli sama haku tehtyä uudestaan ja jotakin sieltä löytyykin.

Suomessa asuu aika monta Teija Lehtimäkeä. Eniten osumia löytyy ampumahiihdossa vaikuttavasta kaimastani. Minusta ensimmäisenä löytyy tilit Facebookissa ja Instagramissa. Facebookissa yksityisyysasetukset minulla on aika tiukat, joten omasta profiilistani ei outo ihminen näe kuin nimen, profiilikuvan, taustakuvan ja paikkakunnat, josta olen kotoisin ja missä asun nyt. Instagramissa tilini ei ole yksityinen, joten sieltä löytyy kaikki jakamani kuvat. Sen kautta jaan enemmänkin paikkoja ja tapahtumia, joissa olen käynyt. Instagramiin en lataa kuvia esimerkiksi lapsista lainkaan, joten Instagramin kautta heistä ei kuvia löydy. Aikaisemmilla googlailukerroilla lasten kuvia löytyi Facebookkiin lataamisen tuloksena, mutta nyt niitä ei löytynyt, koska olen ne Facebookista poistanut. Sen tiedän kuitenkin, että kaikki ladattu materiaali on mahdollista saada esiin oikeilla hakusanoilla ja tarkemmilla etsinnöillä. Googlesta löytyi myös osallistumiseni harrastajateatterin hallituksen jäsenenä ja opiskelupaikkani, joka on Tampereen ammattikorkeakoulu. Hauilla löytyi myös se, että toimin työpaikassani opiskelijavastaavana.

Kuvahaussa löytyi kuvia, joita olen ladannut Instagramiin. Sen nyt arvasikin, koska tilini siellä on julkinen. Se oli mielenkiintoista, että kuvahaussa tuli esiin niiden ihmisten profiilikuvia, joita Instagramissa seuraan. Muita kuvia ei etsinnässä löytynyt. Videohaulla ei löytynyt yhtäkään videota.

Tämän etsinnän tuloksena voi todeta, että itsestäni on suppeasti tietoa digitaalisessa maailmassa. Toki asioita löytyy enemmän, jos osaa paremmin etsiä. Kaikki löytämäni tiedot oli oikeita, mutta osa tiedoista oli vanhentunutta infoa. En esimerkiksi ole mukana enää harrastajateatterin hallituksessa. Tiedon löytymisen vähyys johtuu siitä, että käytän sosiaalista mediaa aika varovaisesti enkä ole mukana sellaisessa toiminnassa, josta julkaistaan erilaisia asioita, kuten esimerkiksi urheilutuloksia. En oikeastaan koskaan kommentoi esimerkiksi uutisia vaikkapa Iltasanomien sivuilla tai missään muuallakaan. Olen aika näkymätön ihminen digitaalisessa maailmassa.

Mielestäni ihminen voi jonkin verran itse säädellä sitä, mitä hänestä digitaalisessa maailmassa löytyy. Suuri vaikutus on sillä, missä erilaisissa sosiaalisen median sovelluksissa on mukana ja mitä niissä itsestään jakaa. Ihmisen täytyy miettiä tarkasti, mitä itsestään jakaa netin palveluihin. Luultavasti on paljon ihmisiä, jotka katuvat esimerkiksi ladattuja kuvia, mielipiteitä tai erilaisia yhteyksiä sosiaalisessa mediassa. Olen aina itse onneksi osannut miettiä, että vahingoittaako jakamani asia minua itseäni, jos joku ulkopuolinen saa sen tietoon. Nykyään kuitenkin yhä nuoremmat lapset aloittavat sosiaalisen median äytyön ja heille ei ole vielä kehittynyt tulevaisuutta huomioon ottavaa ajattelutapaa. He osaavat käyttää sosiaalista mediaa monilla ja kekseliäillä tavoilla, mutta suodatuskyky voi olla vaillinaista. Joitakin asioita voi poistaa verkosta, mutta siihen ei usein ihminen itse pysty. Täytyy luultavasti olla yhteydessä palvelun tarjoajiin ja hoitaa tietojen poisto sen kautta. Sosiaalisessa medissa yksityisyysasetukset ovat tärkeässä asemassa ja ne on syytä käydä tarkasti läpi ennen asioiden lataamista.